Dry Needling

Dry needling is zeer veilige en zeer efficiënte techniek waar veel mensen baat bij hebben en waarbij een zeer dun naaldje in de spierknoop (triggerpoint) geprikt wordt. Het prikkelt de spiervezels en leidt tot vermindering van de triggerpoint pijn. Zo’n spierknoop of triggerpoint is een zeer plaatselijke verharde en pijnlijke plek in een spier, die de oorzaak kan zijn van pijn in dezelfde of een andere regio. Een spierknoop in je schouder kan bijvoorbeeld uitstralende pijn veroorzaken in je hoofd of in je arm.

Deze vorm van therapie is een beetje pijnlijk maar is over het algemeen veel sneller effectief dan massage. Omdat er geen vloeistof wordt geïnjecteerd, spreekt men van dry needling. De naald zorgt ervoor dat de spier een reflex toont: de spier spant zich kort aan en ontspant zich daarna. De verkramping wordt hiermee opgeheven, waardoor uw pijn verdwijnt en de spierfunctie verbetert. Vaak voel je direct na de behandeling al een vermindering van pijnklachten of een vrijer gevoel van bewegen. Wel kan het behandelde gebied nog wat beurs voelen na de behandeling, dit voelt als spierpijn en trekt meestal na één tot twee dagen weg.

Vaak zijn lichamelijk klachten te duiden op gespannen spieren. Wanneer u pijn en spanning (bijvoorbeeld door stress) in uw lichaam heeft, gaat uw lichaam dit vaak op een verkeerde manier proberen te compenseren waardoor uw lichaamshouding verandert (dus ook de lengte van uw spieren). Onnodig aanspannen van de schouders en rugspieren zorgen al snel voor deze vervelende pijn. Hierdoor verkrampen uw spieren, wat vaak opnieuw pijn veroorzaakt en lang aanhoudt.