Beweegadviezen

Het belang van bewegen

Voldoende lichaamsbeweging verhoogt uw kwaliteit van leven. Regelmatig bewegen draagt op allerlei manieren bij aan uw gezondheid. Uw hart en bloedvaten blijven beter in conditie, het heeft een positieve invloed op de bloeddruk en het cholesterolgehalte en bovendien verkleint het de kans op overgewicht. Uw botten blijven langer sterk en uw spijsvertering werkt beter. Dankzij beweging voelt u zich energieker, kunt u gemakkelijker ontspannen en bent u beter bestand tegen stress of ziekte. Door middel van beweegadviezen helpen we u graag om een actievere leefstijl te ontwikkelen.

Wat is een beweegadvies

Door middel van verschillende testen en een gesprek wordt een indruk verkregen van uw conditie en beweeggedrag. Aan de hand hiervan kan de fysio– of oefentherapeut met u persoonlijke doelen stellen en een beweegadvies geven dat u zelfstandig, of onder begeleiding, kunt volgen. Het is een plan op maat voor u gemaakt, met daarin een advies hoe u voldoende kunt bewegen op een manier die voor u vol te houden is.

Voor wie is een beweegadvies

Een beweegadvies is in principe voor iedereen die meer of beter wil gaan bewegen. Een belangrijke doelgroep zijn patiënten met een chronische aandoening of inactieve levensstijl voor wie meer of anders bewegen een belangrijke bijdrage kan leveren aan het verbeteren van de gezondheid. Een beweegadvies kan daarom nuttig zijn o.a. bij.:

  • Artrose of artritis
  • Hartklachten
  • COPD of astma
  • Diabetes
  • Overgewicht
  • Hoge bloeddruk
  • Spier- of gewrichtsklachten waarbij fysiotherapeutische behandeling niet (meer) nodig is.

Wat zijn de mogelijkheden

Wij bieden verschillende programma’s aan die afgestemd zijn op uw persoonlijke behoeften en doelen.

Fitheidstest: wilt u weten hoe het staat met uw beweeggedrag en basisconditie/fitheid, en een bijbehorend beweegadvies op maat krijgen?

Dit is een eenmalig consult van 45 minuten waarbij de fysiotherapeut u vraagt hoe en hoeveel u beweegt, en een aantal testen zal afnemen, waaronder:

  • Krachttesten
  • Uithoudingsvermogen
  • Lichaamssamenstelling (BMI en vetpercentage)

Hierna bespreekt u de uitslag, uw doelen; of u zelfstandig of onder begeleiding verder kan en krijgt u een rapport met beweegadvies. Via een herhalingstest kan periodiek getoetst worden of er vorderingen gemaakt zijn en of uw programma moet worden bijgesteld. Deze test is voor elk niveau en op iedere leeftijd aan te passen.

Beweegprogramma’s: Lukt het u niet zelf om meer te gaan bewegen?

Een beweegprogramma is een traject onder begeleiding in groepsverband dat bedoeld is voor mensen met een chronische aandoening of een vergrote kans hierop. Wij kunnen voor u op zoek gaan naar een passend programma op een locatie bij u in de buurt.

Pre-operatief trainen (training voor een operatie): Moet u een operatie ondergaan, zoals een nieuwe knie of heup, en wilt u hiervan beter en sneller kunnen herstellen?

Wij hanteren het “Better in, Better out” concept waarbij pre-operatief getraind wordt om u fitter uw operatie in te laten gaan, zodat u er beter uitkomt en de herstelperiode korter wordt. Deze training is o.a. goed te gebruiken bij een nieuwe knie of heup.

Advies: Bij bovengenoemde programma’s is het van belang om makkelijk zittende schoenen en kleding te dragen of mee te nemen.

 

Vergoedingen beweegadvies

U heeft geen verwijsbrief nodig van de huisarts om een afspraak te maken bij de fysiotherapeut. De consulten voor beweegadviezen worden, afhankelijk van uw ziektekostenverzekering, uit uw aanvullende verzekering vergoed. Lees hiervoor de polisvoorwaarden. Bij onduidelijkheid hierover kunnen wij u helpen. Heeft u geen aanvullende verzekering, dan komen de consulten voor eigen rekening (zie onze tarieven).